Війна в Україні
Жорсткі обстріли Оріхова та Енегодара: Ситуація в Запорізькій області на ранок 29 серпня

Жорсткі обстріли Оріхова та Енегодара: Ситуація в Запорізькій області на ранок 29 серпня

Вчора найбільшими обстрілам підверглися Оріхів та тимчасово окупований Енергодар. 14 годин російські війська обстрілювали з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії Оріхів. Місту дісталося понад 200 «прильотів». Щонайменше 10 мешканців Енергодара отримали чисельні осколкові поранення різної ступені важкості внаслідок нічного обстрілу житлових кварталів Енергодара.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух та мер Енергодара Дмитро Орлов.

«Оріхів зазнає масованих обстрілів, за день було зафіксовано понад 200 снарядів. Внаслідок обстрілів постраждало 7 осіб, серед яких дві дитини. З міста виїхало 3/4 населення. Обласна влада закликає цивільних евакуюватися з лінії вогню доки є така можливість, аби убезпечити своє життя та дітей», - розповів Олександр Старух в етері телеканалу «Апостроф».

За його словами, найбільше постраждала середня частина Оріхова. Вчора горів центр міста.

Внаслідок атаки контузії отримали 3-річний Ярослав та 6-річна Олександра. Їхня мама отримала закриту черепно-мозкову травму. Всім постраждалим надали своєчасну першу медичну допомогу. Постраждалих ушпиталили до Запоріжжя, їх стан задовільний.

«Читаючи цю оперативну інформацію, ніхто з нас не може змиритися з тим, що шестирічна дитина сьогодні отримала не підручники до школи, а контузію. А ії маленький брат взагалі змушений розуміти, що таке війна.

Ворог намагається забрати життя і здоров’я наших дітей. Ми закликаємо жінок разом з дітьми евакуйовтись в безпечні місця. Наразі така можливість є», - написав Олександр Старух.

Вчора пізно ввечері російські війська обстрілювали Енергодар. Виникали пожежі житла та автівок.

«Станом на ранок точно відомо про 10 енергодарців, які отримали чисельні осколкові поранення різної ступені важкості внаслідок нічного обстрілу житлових кварталів Енергодара.

Двох з них госпіталізовано до відділення  інтенсивної терапії у важкому стані.

Знищено та пошкоджено щонайменше 20 автівок, припаркованих біля будинків 4, 8 та 18 на вул. Воїнів-Інтернаціоналістів.

Очевидно, так рашисти «відпрацювали» свій сценарій напередодні приїзду місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Пряма загроза життю цивільного населення терористів не зупиняє», - написав Дмитро Орлов.

«Росіяни навмисно обстрілюють Енергодар, попри розташовану ядерну електростанцію у місті.

Метою обстрілів є погрози країнам заходу і ядерний шантаж. При цьому на внутрішню аудиторію росіяни звинувачують в обстрілах українців, попри наявність в ЗСУ точної зброї.

Також зауважимо, що метою росіян є дискредитація поставок західної зброї для ЗСУ. Проте для цього росіяни не обстрілюють свої землі. Картинку створюють ударами по українських містах типу Енергодара чи Донецька.

Не ставай щитом для окупанта! Центр національного спротиву раніше підготував інструкцію для виїзду на вільну Україну. Закликаємо всіх мешканців ТОТ евакуюватись на період операції ЗСУ зі звільнення території», - пише Центр національного супротиву.

Сьогодні вранці гендиректор МАГАТЕ Рафаэль Гроссі повідомив в Твітері, що місія МАГАТЕ вже вирушила на Запорізьку АЕС. ЇЇ прибуття очікують цього тижня.

«Нарешті вони почали роботу. Вже минуло пів року з початку військових дій, коли росіяни стріляли по блоку атомної станції. Останній місяць були обстріли по місту та інфраструктурних об’єктах атомної електростанції. Головне, щоб робота була результативною та має бути демілітаризована територія навколо станції», - прокоментував цю новину Олександр Старух.

Про ситуацію в Мелітополі повідомив мер міста Іван Федоров в етері Національного телемарафону.

Зачистка колаборантів:

«Знищено одного з близьких людей  Балицького - гауляйтера Михайлівського району Івана Сушка, який очолював штаб з підготовки до псевдореферендуму. Також знайшли повішеним псевдоначальника поліції Михайлівки Андрія Рижка».

Вибухи поблизу Мелітополя:

«Сьогодні вночі в селищі Мирне в 10 км від Мелітополя підірвано автобазу зі скупченням ворожої техніки, яка знаходиться біля будинку гауляйтера селища Юрія Радькова. Будинок колаборанта пошкоджено».

Реакція колаборантів:

«Хочуть співпрацювати з українськими спецслужбами».

Гуманітарна катастрофа:

«На днях цілий регіон тимчасово окупованих територій Запорізької, Херсонської областей та Криму залишився без електроенергії, води та зв’язку.

Вже місяць на ТОТ немає газу. Окупанти готують диверсію. Мінують об’єкти інфраструктури, по’вязані з централізованою системою опалення, щоб звинуватити ЗСУ і українську владу у зриві опалювального сезону».

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі Запоріжжя, Преображенки, Оріхова, Гуляйполя, Залізничного. Надійшло 30 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби вдалося евакуювати 1410 людини, з них 398 – діти.

Читайте також: Військовий криворізької бригади Михайло Безуглий став чемпіоном світу з аеронавтичного п’ятиборства у Фінляндії; 

Ситуація з паливом у Дніпропетровській області: актуальні ціни на 29 серпня;

У Жовтих Водах палала багатоповерхівка;

2022-08-29 12:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин