Війна в Україні
Кримінал
Викрадення українського урожаю на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя: СБУ повідомила про підозру двом військовим РФ та двом колаборантам

Викрадення українського урожаю на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя: СБУ повідомила про підозру двом військовим РФ та двом колаборантам

За даними слідства, підозрювані забезпечують широкомасштабне привласнення майна підприємств агропромислового комплексу та вивезення зерна із елеваторів на тимчасово окупованих територіях колишнього Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області та Енергодара.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Для забезпечення окупаційного режиму на території Кам’янсько-Дніпровського району військове РФ призначило російського військовослужбовця з позивним «Алтай» псевдокомендантом так званої військово-цивільної адміністрації Кам’янсько-Дніпровського району, а військового РФ з позивним «Волга» - його заступником.

У квітні–травні 2022 року псевдокомендант зі своїм заступником на виконання наказу командування військ РФ про привласнення майна великих об’єктів аграрного бізнесу і сільськогосподарської продукції, а також її вивезення до РФ, залучили до цієї діяльності двох місцевих мешканців. Вони призначили їх керівниками найбільших операторів зерносховищ району – філія «Кам’янка-Дніпровська» ТОВ СП «Нібулон» та ТОВ «Благовіщенський-Зернопродукт», на яких зберігалось понад 138 тис. т с/х продукції українського походження.

Під керівництвом псевдокоменданта та його заступника за підтримки російських військовослужбовців, погрожуючи цивільним працівникам підприємств зброєю, без військової необхідності було захоплено майнові комплекси зернових складів та продовольчу продукцію, яку вивезли до тимчасово окупованої території Криму чи портів в Краснодарському краї РФ.

Російські військовослужбовці змушували працівників зерносховищ щоденно безоплатно відвантажувати зерно.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора двом військовослужбовцям РФ та двом місцевим мешканцям заочно повідомили про підозру у пособництві державі-агресору, а також порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 111-2, ч. 1 ст. 438 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СБУ за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансування тероризму СБУ.

Читайте також: Підірваний тамада-колаборант в Михайлівці та скільки коштує виїзд з окупації: Ситуація в Запорізькій області на ранок 25 серпня;

2022-08-25 13:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин