Війна в Україні
Відключилась остання лінія: Через російські обстріли Запорізька АЕС повністю знеструмлена

Відключилась остання лінія: Через російські обстріли Запорізька АЕС повністю знеструмлена

Сьогодні, 9 березня, о 3:53 ночі внаслідок ракетних обстрілів армії РФ відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС (Енергодар, Запорізька обл.) з українською енергосистемою. Наразі станція знеструмлена і  перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС.

Про це повідомив «Енергоатом».

«Пального для роботи дизель-генераторів залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу.

В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу», - пише керівництво компанії.

Крім того, всі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 6.30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт.

Через окупацію станції та втручання представників «Росатома» в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені.

«Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського Енергоатома – та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об‘єкта», - наголошує керівництво компанії.

Також станом на 6: 30 9 березня зафіксовані обстріли енергетичних об’єктів у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

Читайте також: Під Бахмутом загинув один з наймолодших героїв України з позивним «Да Вінчі»;

2023-03-09 09:15:00
true
Відео Дня








Архів Новин