Війна в Україні
Кримінал
Хабарі за виїзд на окуповану територію: В Запоріжжі поліцейські повідомили про підозру трьом членам ОЗГ

Хабарі за виїзд на окуповану територію: В Запоріжжі поліцейські повідомили про підозру трьом членам ОЗГ

Під час документування протиправної діяльності правоохоронці встановили, що троє зловмисників отримали від цивільних осіб близько 500 тис. грн. хабаря. Їм загрожує до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Запорізької області.

Нагадаємо, 26 серпня 2022 року працівники слідчого управління ГУНП області та Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області ДСР НПУ за силової підтримки спецпризначенців КОРДу на території одного з пунктів пропуску Запоріжжя затримали «на гарячому» двох чоловіків під час отримання ними неправомірної вигоди.

Загалом фігуранти одержали 13,2 тис. доларів та 50 тис. грн. від 12 осіб (у тому числі військовозобов’язаних). Вказані кошти призначались для подальшої передачі службовим особам місцевої військово-цивільної адміністрації, а також обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за швидке проходження громадянами перевірочних заходів, оформлення дозвільних документів і безперешкодний виїзд на тимчасово окуповану територію України.

Зловмисниками виявились місцеві мешканці, 34 та 35 років. Їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

В ході проведення слідчих дій гроші, отримані незаконним шляхом, вилучені. Також у фігурантів вилучили списки осіб, які вже виїхали або планують виїхати на тимчасово окуповану територію, із зазначенням сум та позначок щодо сплати хабаря.

Крім того, за місцем мешкання затриманих поліцейські виявили та вилучили майже 70 тис. доларів, 7,650 тис. євро, 50 тис. грн. та «чорнові» записи.

В ході досудового розслідування правоохоронці з’ясували ієрархічні зв’язки членів організованої злочинної групи. Встановлено, що 35-річний організатор схеми залучив до виконання протизаконної діяльності свою 37-річну дружину та 34-річного знайомого.

«За даними слідства, 41-річний чоловік, переїхавши до Запоріжжя через окупацію свого міста, розробив злочинний план збагачення за рахунок отримання систематичних грошових винагород від цивільних осіб за безперешкодний перетин лінії розмежування. Для його реалізації залучив свою дружину та знайомого, які безпосередньо займались пошуком «зацікавлених» громадян пройти фільтраційні заходи за «спрощеною схемою». Частина отриманого ними прибутку передавалась посадовим особам органів влади.

Позачергове внесення пасажира до транспортного засобу, який включений за списком до автоколони для виїзду на тимчасово непідконтрольну територію, коштувало для однієї людини в середньому 1 тис. доларів США», - повідомила пресслужба прокуратури Запорізької області.

11 січня слідчі відділу поліції №4 Запорізького райуправління та слідчого управління ГУНП області під процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури трьом фігурантам (організатору та двом виконавцям) повідомили про підозру у вчиненні 11 епізодів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування триває.

Читайте також: Працюють в години пік: Сьогодні, 13 січня, в Дніпрі перевозять пасажирів 17 рейсів трамваїв та тролейбусів;

2023-01-13 12:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин