Війна в Україні
Звільнення гендиректор ЗАЕС та понад 4 тис. людей в черзі на виїзд у Василівці: Ситуація в Запорізькій області на ранок 4 жовтня

Звільнення гендиректор ЗАЕС та понад 4 тис. людей в черзі на виїзд у Василівці: Ситуація в Запорізькій області на ранок 4 жовтня

Вчора генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова, якого російські військові 30 вересня викрали дорогою зі станції до Енергодару, звільнили.

Про це повідомляє «Енергоатом».

«Відомо, що окупанти викинули його на підконтрольну Україні територію ввечері 3 жовтня. Зараз Ігор Мурашов у безпеці та перебуває в Зовнішньому кризовому центрі ЗАЕС у м. Запоріжжя.

Звільнення відбулося завдяки широкому розголосу надзвичайної події та неабияким зусиллям з боку Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, який зіграв значну роль у звільненні Ігоря Мурашова з російського полону», - пише керівництво компанії.

Мер Мелітополя Іван Федоров розповів про життя в місті:

Примусова мобілізація:

«До чоловіків різного віку підходять на вулиці, «просять» пройти до комендатури стати на облік, деяких затримують на декілька днів».

Евакуація:

«На ворожому блок-пості у Василівці черга на виїзд з тимчасово окупованих територій понад 4 тисячі людей. Вчора випустили лише 50 людей. Ввели нове «правило»: для проїзду вимагають оформлювати перепустки на місці. Щоб отримати перепустку, авто не може покинути живу чергу. Вимагають оформити російську ліцензію на перевезення пасажирів». 

Паспортизація:

«На території всієї тимчасово окупованої частини Запорізької області видали всього 10 тис російських паспортів. З цим псевдодокументом не випускають навіть до Криму».

Як повідомляє ТГ-канал «Бердянск Сейчас», виїхати з окупованої території наразі практично неможливо, якщо ви не маєте у власності авто. Крім того, що окупантами введені нові правила перетину,  із-за чого чекати дозволу на виїзд треба до 10 днів, так ще окупаційна «влада» запровадила додаткові обмеження.

«Всі транспортні підприємства, які вивозять людей у маршрутках, окупанти змушують оформити російську ліцензію на перевезення. Тому евакуація фактично не можлива. В окупації їх змушують оформлювати «ліцензії» та сплачувати податки до росіі, чим підтримувати збройну агресію, а як потім з цією «ліцензією» в’їжджати до Запоріжжя …. Невідомо.

Зараз кількість авто, що перетинають КПВ Василівка щоденно коливається від 4 до 8 одиниць. Ще в вересні це було від 1000 до 1500 транспортних засобів без обмеження кількості пасажирів.

У пропагандистських ЗМІ вже декілька місяців повідомляли, що першим до газу буде підключений Бердянськ, а згодом і Мелітополь. Але сьогодні газу на окупованій території Запорізької області немає ні в кого. Городяни починають панікувати та ставити запитання представникам так званої влади. Відповідей у якої ні на що не має.

В Мелітополі до так званих «добровольчих» батальйонів забирають і тільки-но 18-ті річних юнаків. Окупанти таким чином роблять показники перед кремлем, показуючи нібито «готовність» місцевого населення до співпраці.

Місцеві сили опору вважають інкаше, про що постійно нагадують окупантам і в Бердянську і в Мелітополі», - пише «Бердянск Сейчас».

В цілому на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

Протягом минулої доби ворог здійснив  обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районі 23 населених пунктів. Надійшло 27 повідомлення про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби проводилась з тимчасово окупованої території евакуйовано 43 людини, в тому числі 11 дітей.

Читайте також: В Дніпрі біля Самарського моста чоловік знайшов рюкзак з боєприпасами;

В Запоріжжі 4 жовтня тимчасово змінить маршрут трамвай №3;

2022-10-04 09:36:00
true
Відео Дня








Архів Новин