Війна в Україні
Знищений С-300 в районі Токмака та зупинка транзиту в Василівці: Ситуація в Запорізькій області на ранок 5 жовтня

Знищений С-300 в районі Токмака та зупинка транзиту в Василівці: Ситуація в Запорізькій області на ранок 5 жовтня

Генеральний штаб ЗСУ повідомив про підтвердження знищення зенітного ракетного комплексу С-300 в районі Токмака, а також ураження ворожих позицій в районах Гуляйполя та Оріхова Запорізької області.

Як повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, транзит через Василівку практично зупинений. Нагадаємо, що це єдиний пункт пропуску, через який евакуюються жителі окупованих частин Запорізької, Херсонської областей, а також Донеччини та Луганщини. Наразі там катастрофічно велика кількість людей, які намагаються покинути ТОТ.

«Наразі окупанти намагаються облаштувати лінію «державного кордону», як то було після анексії Криму та Донбасу і встановлюють свої правила її перетину. Як наслідок - не випускають наших громадян, зокрема чоловіків призовного віку. Якщо останнім часом за добу до обласного центру могли дістатись 1-2 тисячі людей за добу, то за вчора пункт перетину вдалося пройти лише 8 осіб! Фактично транзит зупинено», - розповів Олександр Старух.

Звільнений з полону гендиректор ЗАЕС Ігор Мурашов, скоріш за все, не буде далі керувати станцією. Про це повідомило МАГАТЕ.

«МАГАТЕ розуміє, що пан Мурашов зараз перебуває зі своєю родиною на підконтрольній Україні території і не буде продовжувати виконувати свої обов’язки на ЗАЕС. Хто замінить його на цій посаді, поки невідомо», - пише МАГАТЕ.

Про життя в Мелітополі розповів мер міста Іван Федоров.

Примусова мобілізація:

До чоловіків підходять прямо на вулиці, забирають до комендатури, тримають від декількох годин до доби, збирають дані. Розмістили оголошення про «добровольчий» батальйон навіть на OLX.

Депортація:

Щодня окупанти знімають відео депортації мешканців з ТОТ за проукраїнську позицію. Депортували жінку, яку місяць тримали в полоні і били за незнання російської мови. За 7 місяців взяли в полон до 700 людей.

Евакуація:

На ворожому блок-пості у Василівці будують кордон. В черзі на виїзд 1,5 тис. авто - понад 5 тис. людей. Змушують заповнювати анкети, отримувати перепустки. Альтернативний шлях - в сторону Грузії та країн ЄС, на кордоні великі черги.

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив  обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районі 17 населених пунктів. Надійшло 26 повідомлення про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби з тимчасово окупованої території евакуйовано 80 людей, з них 18 - діти.

Читайте також: В боях під Лиманом загинув 48-річний шахтар з Тернівки Дніпропетровської області Юрій Підплетько;

2022-10-05 10:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин