Важливо
Культура
Святое дело. Запорожские конфессии хотят служить, поможет ли власть церкви?

Святое дело. Запорожские конфессии хотят служить, поможет ли власть церкви?

Представители различных религиозных конфессий Запорожья обсудили предложенное митрополитом Запорожским и Мелитопольским владыкой Лукой (УПЦ), Обращение к руководству облгосадминистрации и Запорожскому голове с просьбой разрешить проведение богослужений.

 

Ниже приводим его текст на языке оригинала.

 

Голові Запорізької обласної

державної адміністрації

Туринку В.В.

 

Голові Запорізької міської ради

Буряку В.В.

 

ПРОПОЗИЦІЇ

З ПРИВОДУ ОРГАНІЗАЦІЇ БОГОСЛУЖІНЬ ЗА УМОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ САНІТАРНИХ ТА ПРОТИЕПІДЕМІЧНИХ ЗАХОДІВ

Духовна Рада Християнських Церков Запорізької області вдячна Вам та нашому Уряду за активну боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Ми з повагою відносимося до рішень, що забезпечують життєдіяльність нашого народу та Держави.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04 травня 2020 р. за № 343 Уряд вирішив послабити умови карантину. Згідно даної Постанови, зокрема, дозволена діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння, магазинам оптової та роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, проведення репетицій в театрах та діяльність підприємств, установ, організацій, які забезпечують проведення навчально-тренувального процесу спортсменів (Підпункт 7 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 284 від 15.04.2020)

З огляду на це, та пропозиції Голови Уряду щодо проведення карантину по адаптивній моделі, ми – представники Духовної Ради Християнських Церков Запорізької області, також закликаємо Вас дозволити звершення Богослужінь просто неба без обмеження кількості віруючих, та в приміщеннях, враховуючи зазначені протиепідемічні норми, а саме: додержання відстані, наявність масок та антисептичних засобів.

Напередодні Великодніх свят Управлінням Запорізької єпархії Української Православної Церкви було направлено листа до Уряду з пропозиціями з приводу організації заходів освячення на період Великодніх свят, в якому було викладено базиси звершення Богослужінь на період карантину, що не суперечать постановам Уряду та рекомендаціям Міністерства Охорони Здоров’я України.

Згідно відповіді Міністерства культури та інформаційної політики України, запропоновані схеми є раціональними, відповідають як релігійним настановам, так і протиепідемічним вимогам держави, а тому можуть бути основою для організації проведення Богослужінь.

Постановою дозволяється, зокрема, діяльність музеїв, музеїв просто неба та історико-культурних заповідників. Діяльність релігійних, культових споруд логічно підпадає під вказану категорію.

Звертаємо Вашу увагу на нашу стурбованість з приводу того, що не на жодному з етапів, коли передбачається суттєве скасування обмежень у суспільному житті, нічого не говориться про функціонування Церкви.

Вважаємо, що релігійні заходи, що проводять Церкви, є важливою необхідністю заради забезпечення духовного здоров’я населення, як і фізичні, про які турбуються спортивні заклади та заклади харчування.

Зважаючи на вищезазначене, просимо Вас забезпечити право віруючих «безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність» (Стаття 35 Конституції України) та дозволити звершення Богослужінь на територіях релігійних громад, за умов додержання протиепідемічних норм.

2020-05-13 18:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин