Війна в Україні
За захист Запорізької області Президент України Зеленський вручив «Золоту Зірку» рідним підполковника Андрія Літуна

За захист Запорізької області Президент України Зеленський вручив «Золоту Зірку» рідним підполковника Андрія Літуна

Президент України Володимир Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині та дітям підполковника Андрія Літуна. У лютому військовослужбовець брав активну участь у боях проти російської армії за Мелітополь і Токмак, знищуючи техніку й живу силу противника. На початку березня батальйон підполковника захищав від окупантів Малі Щербаки (Запорізька обл.).

Про це повідомляє «Суспільне».

«6 березня батальйон Андрія Літуна вступив у бій із переважальними силами російських окупантів, підполковник ціною власного життя прикривав відхід підлеглих, чим забезпечив уникнення ще більших втрат серед особового складу підрозділу», — йдеться у повідомленні.

Літун народився 11 липня 1984 року у прикордонному селищі Вилок Виноградівського району, закінчив Одеський інститут сухопутних військ (нині — Військова академія). Пройшов службовий шлях від командира взводу до командира батальйону в лавах 128-ї гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

За професіоналізм, розум, обізнаність у тонкощах військової служби, прагнення до постійного самовдосконалення у колі колег-офіцерів Андрій Літун здобув шанобливе прізвисько «Знавець». Воно згодом стало його позивним, коли перед Україною постала реальна воєнна загроза.

Про це повідомила у Фейсбуці Мукачівська міськрада, передає Укрінформ.

Від початку весни 2014 року Андрій Літун став на захист Вітчизни, брав участь в Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на сході України. У його бойовій біографії такі гарячі точки Донеччини та Луганщини, як Щастя, Станиця Луганська, Дебальцеве, Красногорівка, Піски.

Від перших днів повномасштабного вторгнення росії 1-й гірсько-штурмовий батальйон 128-ї бригади під командуванням підполковника Літуна стримував противника на південному напрямку. У кількох жорстоких бойових зіткненнях із російськими загарбниками знищив до 20 одиниць броньованої та до 18 одиниць колісної техніки, а також велику кількість живої сили.

6 березня батальйон знову вів особливо важкий бій — окупанти переважали українських воїнів щонайменше вчетверо. За словами заступника командира бригади підполковника Андрія Грузинцева, завдяки вмілому керівництву підполковника Літуна закарпатці успішно відбивали ворожі атаки, завдаючи ворогу максимальних втрат. Комбат керував організованим відходом підлеглих, беручи на себе вогонь танків та артилерії. І загинув.

10 березня комбата з військовими почестями поховали на алеї Слави Центрального кладовища Мукачева. Указом Президента України від 10 березня 2022 року підполковнику Андрію Літуну присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

23 березня 2022 року в Мукачево вул. Льва Толстого перейменували на вул. Героя України Андрія Літуна.

Читайте також: Без травм, але зі збитками: В Дніпрі п’яний водій «Nissan Note» зіткнувся з «Mitsubishi Оutlander»;

2022-12-30 10:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин