Війна в Україні
Життя
Волонтери евакуювали до Запоріжжя херсонця Григорія Янченко, який зібрав понад 600 тис. грн. для ЗСУ

Волонтери евакуювали до Запоріжжя херсонця Григорія Янченко, який зібрав понад 600 тис. грн. для ЗСУ

В окупованому Херсоні 75-річний Григорій Янченко, який пересувається на інвалідному візку, за півроку зібрав півмільйона гривень для української армії. Чоловік сміливо збирав гроші під окупацією, включаючи на вулицях українські пісні. Щодня Григорій виїжджав у центр на свій маршрут вулицею. Каже, для херсонців це стало як ковтком свіжого повітря.

Про це повідомляють «Фокус» та inform.zp.ua.

«Тільки їду, мене вже чують і чекають. Задоволені, з посмішками - це не передати. І так їдеш, і всі люди підспівують», — розповідає Григорій у сюжеті ТСН.

Каже, що для кого збирає гроші, – розуміли всі. Кидали навіть карбованці, які видавали окупанти. А були й випадки, коли у ЗСУ віддавали останнє.

У рідному місті Григорія Янченка все називають просто дядьком Гришем. Він допомагає українській армії з 2014 року. Після кримських подій та вторгнення росіян на Донбас він став збирати гроші для українських добровольчих батальйонів та десантників. Як уточнюють журналісти, за вісім років він передав близько 4 млн. грн.

Російська окупація Херсона не завадила дядькові Гриші продовжувати його волонтерську діяльність. Упродовж 6 місяців він щодня виїжджав до центру міста та включав українські пісні, збираючи пожертвування на армію у місцевих мешканців.

Ще влітку в пабликах з'явилися ролики, як він пересувається центром під треки, де пропонується знищувати російських окупантів.

Сам Янченко розповів журналістам, що записав на свій програвач гімн України, пісню «Ой, у лузі червона калина», українські військові марші та інші треки, що стали популярними під час війни. За його словами, місцеві жителі його всіляко підтримували.

Григорія Янченка вивезли з Херсона до Запоріжжя чи не насильно. Після численних попереджень та погроз колаборанти повідомили, що за кілька днів на нього чекають «на підвалі».

Знайомі переправили дядька Гришу катером до Олешки, звідти – до Василівки. Наразі він знаходиться у волонтерському центрі у Запоріжжі.

Херсонець каже, що продовжуватиме свою волонтерську діяльність уже на підконтрольній території. Далеко їхати від рідного міста він не хоче, сподівається найближчим часом повернутися додому.

 

Читайте також: Російські війська вдарили трьома ракетами С300 по Гуляйполю в Запорізькій області; 

Ситуація з паливом у Дніпропетровській області: актуальні ціни на 28 вересня;

У Дніпрі вечірка закінчилась вбивством: подробиці;

На Дніпропетровщині сили ППО збили ворожу ракету, – Резніченко.

2022-09-28 19:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин