Війна в Україні
В черзі на евакуацію в Василівці народжують та помирають: Ситуація в Запорізькій області на ранок 27 липня

В черзі на евакуацію в Василівці народжують та помирають: Ситуація в Запорізькій області на ранок 27 липня

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог обстрілював позиції українських захисників з танків, реактивної та ствольної артилерії вздовж усієї лінії зіткнення. Черга на виїзд з тимчасово непідконтрольних Україні територій в Василівці вже налічую до 5 тисяч людей. Є вже випадки і народження дітей в черзі, і, на жаль, смертей.

Про це повідомляє Запорізька ОВА та мери Мелітополя та Енергодару.

Про життя в Мелітополі розповів Національному телемарафону міський голова Іван Федоров:

  • Щодо бажання провести референдум:

«Те, що хоче провести ворог - точно не про демократію і не про вільний вибір. Із Мелітополя виїхало 60% мешканців. Окупанти обходять домівки, проводять анкетування. За українську символіку забирають в полон».

  • «Націоналізація майна»:

«Окупанти проводять верифікацію майна: якщо мешканці не надають підтвердження права власності, їхнє майно «націоналізується». Їхня мета - пограбувати людей. Разом з Мінюстиції працюємо над тим, щоб мешканці могли зберегти своє майно».

  • Погроза знищення міста:

«Окупанти погрожують підривом об’єктів інфраструктури у разі їхнього відходу».

  • Евакуація з Мелітополя:

«На блок-пості у Василівці більше 5 тис. людей. Для того, щоб проїхати в магазин, необхідно залишити у рашистів свої документи. Людей тримають як «живий щит».

Ось, що розповів про можливість евакуації з Енергодару мер міста Дмитро Орлов:

«Евакуаційних коридорів ми вже давно не бачимо… Евакуація зараз відбувається на власному транспорті або приватні перевізники йдуть на ці ризиковані подорожі і евакуюють місцевих мешканців з окупованих територій.

Що стосується часу евакуації, то ситуація критична. Люди знаходяться в черзі по 5-6 діб. Окупанти використовують людей як «живий щит». Окупанти пускають по 30-40 машин з Енергодару. Кілометрові черги стоять, є навіть випадки, коли і народжували в цих чергах на евакуацію. І літні люди не витримували і помирали. Ситуація досить така складна.

Що стосується доставки гуманітарних товарів та ліків, то ситуація більш-менш краща, бо десь добу-дві доби доводиться чекати», - розповів Дмитро Орлов.

За його словами, на час очікування в черзі люди можуть розміщуватись у дитячих садках у селах поблизу Василівки.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах Малої Токмачки, Гуляйполя, Юрківки, Оріхова. Надійшло 13 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби вдалося евакуювати 1787 людей, з них  424 – діти.

 

Читайте також: В Запоріжжі 27 липня тимчасово змінить маршрут трамвай №10;

2022-07-27 10:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин