Війна в Україні
Події
Життя
Кримінал
У Запоріжжі відкрито центр пошуку зниклих безвісти за даними ДНК

У Запоріжжі відкрито центр пошуку зниклих безвісти за даними ДНК

В обласному центрі Запоріжжя відкрили центр із пошуку громадян, які зникли за особливих обставин. Ця структура працюватиме як окремий підрозділ МВС.

Про це повідомляє 5 канал.

Дізнатися про долю своїх близьких, які зникли під час бойових дій та на тимчасово окупованих територіях, тепер можна у спеціальному центрі від МВС. Його створили за ініціативи Національної поліції та за підтримки запорізьких промисловців. Правоохоронці шукатимуть як цивільних осіб, так і українських захисників, з якими обірвався зв'язок.

 

«З початку повномасштабного вторгнення у нас на території нашого регіону на сьогодні близько 2 тис. безвісти зниклих наших громадян. Майже щодня ми стикаємося з тим, що отримуємо дзвінки, до нас звертаються родичі, коли вони кажуть, що по пів року не знають про долю своїх близьких», – зазначив начальник ГУ Нацполіції України в Запорізькій області Артем Кисько.

У пошуковому центрі працюватиме регіональний координатор Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також криміналістична лабораторія для швидкісного встановлення ДНК-профілю людини.

"За допомогою даних аплікаторів ми відбираємо біозразки – це може бути як локальний епітелій людини, так і біозразки – кров, сперма, кістковий мозок", – пояснив заступник начальника відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління Ігор Бурса.

За словами криміналістів, за допомогою біозразків їм вдалося швидко ідентифікувати особи людей, які загинули під час одного з обстрілів Запоріжжя.

"Останній, коли був у нас приліт, ми застосовували, де в нас загиблих було 11 осіб і ми встановили за допомогою приладу 10 ДНК-профілів невстановлених трупів загиблих. Відібрали локальний епітелій у родичів загиблих та провели порівняльний аналіз", – розповів заступник начальника відділу слідчого управління Ігор Бурса.

Центр пошуку працюватиме за кількома напрямками: від процесуальних до агентурних та розвідувальних заходів. Пошуковці дізнаватимуться про долю цивільних, з якими втрачено зв'язок, хоч де вони перебували б – на окупованій території в полоні чи депортовані до росії.

"Будемо шукати всіх. Зробимо все на те, щоб зробити контакт між нашим центром в Запоріжжі і центром, який знаходиться при Службі безпеки в місті Києві", – сказав голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

Зниклих цивільних та військових шукатимуть чотири десятки правоохоронців. Це слідчі, працівники кримінальної поліції, кіберполіцейські та криміналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Покрові поліцейські затримали чоловіка, підозрюваного у вбивстві знайомого;

В Україні зріс податок на першу реєстрацію авто;

У Нікопольському районі в ДТП загинув чоловік.

2024-01-03 18:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин