Життя
У Запоріжжі розпочала роботу перша інклюзивна бібліотека

У Запоріжжі розпочала роботу перша інклюзивна бібліотека

Вчора, 1 вересня, в Запоріжжі двері для читачів відкрила перша в місті читальня інклюзивного спрямування. Сучасна бібліотека розташована у Вознесенівському районі на вул. Незалежної України, 68а. На її реконструкцію з міського бюджету виділено 2,3 млн. грн.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької міськради.

Бібліотека була готова до відкриття ще у лютому поточного року, але через війну відкриття довелося відкласти.

Після завершення реконструкції заклад має новий інтер’єр у вже знайомому містянам стилі міських бібліотек. Так, оновлено фасад приміщення та прилегла територія.

Змінився не тільки дизайн інтер’єру бібліотеки - переосмислено весь простір, враховуючи потреби людей з інвалідністю. В проєкті витримано всі вимоги щодо архітектурної безбар’єрності і доступності.

«Враховано потреби кожної людини - з порушеннями опорно-рухового апарату, з вадами зору, мами з дитиною у дитячому візочку. Облаштовано пандус, вбиральню, проходи для зручності пересування читачів на візках, тактильні смужки та позначення шрифтом Брайля для людей зі слабким зором. На вході розташовано мнемосхему – тактильний план приміщення бібліотеки, налаштовано систему для автоматичного відкриття дверей за допомогою сенсору, встановлено кнопку виклику персоналу», - розповіли у департаменті культури та туризму Запорізької міської ради. 

З’явилися також вже традиційні «бібліосхованки», зона для малюків – ігро-room з ляльковим театром, зона коворкінгу.


Дотримано також новий підхід до формування книжкового фонду.

«Бібліотечний фонд нашого закладу поповнили 46 екземплярів книг зі шрифтом Брайля та 67 книг великим шрифтом для людей зі слабким зором. Це українська та світова класика, сучасні та зарубіжні автори. Також у закладі працює сервіс Е-книга та доставка книг на замовлення. Усі послуги надаються безкоштовно. У тому числі всі наші гості можуть вільно користуватися мережею Інтернет», - розповіла завідувачка бібліотеки Юлія Кобзар.

У бібліотеці зареєстровано 1,5 тис. читачів, бібліотечний фонд складає 9 тис. книжок. Працівники читальні запрошують до себе в гості всіх бажаючих.

Читайте також: 90% шкіл Дніпропетровщини розпочали навчання дистанційно;

В Дніпрі в під'їзді будинку двоє чоловіків відібрали у поліціянта з Донеччини зброю та набої;

Запорізькі поліціянти пройшли тренування на випадок аварії на ЗАЕС;

Мешканець Павлограда здійснив наругу над могилами на кладовищі.

2022-09-02 19:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин