Війна в Україні
Кримінал
Суд в Запоріжжі ухвалив взяти самопроголошеного «губернатора» Запорізької області Євгена Балицького під варту

Суд в Запоріжжі ухвалив взяти самопроголошеного «губернатора» Запорізької області Євгена Балицького під варту

У справі про незаконний референдум суд ухвалив взяти депутата Запорізької обласної ради від політичної партії «Опозиційний блок», уродженця Мелітополя (Запорізька обл.) Євгена Балицького під варту.

Про це повідомляє «Запорізький проект розслідувань» з посиланням на ухвалу Жовтневого районного суду Запоріжжя. 

«Застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в ДУ «Запорізький слідчий ізолятор» без визначення розміру застави та строку дії ухвали», - йдеться в ухвалі.

Ухвала слідчого судді щодо негайного застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після оголошення. Виконання ухвали слідчого судді доручили співробітникам УСБУ в Запорізькій області.

За даними слідства, 8 серпня 2022 року самопроголошений «губернатор» Запорізької області Євген Балицький підписав незаконне розпорядження про підготовку до референдуму з приєднання Запорізької області до Росії. 

Після цього керівники місцевих окупаційних адміністрацій створили територіальні дільниці для голосування, сформували виборчі комісії, розробили та затвердили форму і текст бюлетенів для проведення голосування. 

Зокрема, підготовкою до референдуму разом з Балицьким займалася окупаційна очільниця Мелітополя Галина Данильченко, так званий голова Мелітопольського району Андрій Сігута, фейковий керівник Бердянська Олександр Сауленко та ставленик окупантів у Якимівці Максим Зубарєв (пізніше його автівку підірвали). Головою фейкової виборчої комісії Запорізької області призначили Галину Катющенко. 

Згодом Балицький визначив дати проведення референдуму – в період з 23 по 27 вересня. У ніч з 27 на 28 вересня він вже повідомив результати цього «голосування». 

Так, Балицький оголосив, що нібито 93,11% учасників референдуму висловилися за приєднання до Росії. 30 вересня в Москві він підписав договір, за яким Запорізька область «увійшла» до складу Росії.

З огляду на це, у вересні правоохоронці повідомили Балицькому про підозру за статтею про організацію та проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК). 

Пізніше йому додатково оголосили підозру щодо умисних дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України (ч. 2 ст. 110 КК).

Оскільки ж Балицький ховається на окупованих територіях, його оголосили у державний та міжнародний розшук, а суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо нього (in absentia). 

У січні цього року слідчі СБУ звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу для Євгена Балицького у цій справі. Прохали визначити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без встановлення застави.

17 січня Жовтневий районний суд Запоріжжя вказане клопотання задовольнив – обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в ДУ «Запорізький слідчий ізолятор».

Слід додати, Балицький також є фігурантом іншої кримінальної справи, зокрема, щодо крадіжки зерна з тимчасово захоплених територій Запорізької області. Його неодноразово викликали повістками. 

Євген Балицький був народним депутатом України кількох скликань (від Партії регіонів, також представляв «Опозиційний блок»). 2020 року обрався депутатом Запорізької обласної ради від партії «Опозиційний блок». 

Після повномасштабного вторгнення, у березні 2022 року, він надав можливість ретрансляції в Мелітополі каналу Росія-24 на базі свого телеканалу МТВ-Плюс та почав роздавати інтерв’ю російським ЗМІ. 

На початку травня минулого року Балицький проголосив себе «губернатором Запорізької області» від окупаційної влади. На Мелітопольщині він почав роздавати російські паспорти. 

Читайте також: Загинула 22-річна дівчина: поліція розшукує свідків ДТП на трасі Дніпро-Запоріжжя;

2023-02-06 15:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин