Кримінал
Суд дав 5 років тюрми приватному виконавцю, який продав квартиру нібито за борги мертвої жінки

Суд дав 5 років тюрми приватному виконавцю, який продав квартиру нібито за борги мертвої жінки

Ленінський райсуд Запоріжжя визнав приватного виконавця винним у зловживанні повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 1 лютого.

16 липня 2020 року в квартирі знайшли тіло жінки без ознак насильницької смерті. Зі слів сусідів, покійна хворіла, жила сама і родичів не мала, заповіту не залишила.

20 липня 2020 року приватний нотаріус відкрив провадження про стягнення із померлої на користь третьої особи 602 тис. грн. боргу. Йшлося про примусове виконання виконавчого напису приватного нотаріуса про стягнення боргу, виданого ще у 2017 році. У подальшому державний нотаріальний архів повідомить, що такий документ нотаріус не видавав.

31 липня 2020 суд арештував квартиру покійниці, оскільки причини її смерті ще встановлювалися, родичів також не знайшли і оригіналів документів на це житло не було.

За відсутності спадкоємців квартира мала перейти у комунальну власність територіальної громади Запоріжжя як відумерла спадщина.

Однак приватний виконавець виставив квартиру площею 36 кв.м. на електронні торги на майданчику «СЕТАМ» і продав за 318 тис. грн. Із цієї угоди він отримав 28 тис грн. винагороди, а решта суми начебто відійшла стягувачу.

У судовому засіданні чоловік наполягав, що невинуватий. Про смерть боржниці йому нібито не було відомо.

Ухвала про арешт квартири була обов’язковою для приватного виконавця. Тому він не мав права продавати квартиру боржника за наявності заборони на її відчуження.

Суд робить висновок, що обвинувачений виконав виконавчий документ, який нотаріус не видавав, і продав квартиру, на яку був накладений арешт у кримінальному провадженні, отримавши винагороду приватного виконавця без законних підстав, що є неправомірною вигодою.

Чоловіка засудили до 5 років позбавлення волі. Суд задовольнив цивільний позов Запорізької міської ради про стягнення із засудженого 420 тис. грн. — ринкової вартості проданої квартири.

Читайте також: Захищаючи Україну, загинув 32-річний Артур Абагян з Криворізького району;

2023-02-08 11:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин