Війна в Україні
Ситуація в Запорізькій області: підсумки тижня від Олександра Старуха

Ситуація в Запорізькій області: підсумки тижня від Олександра Старуха

Керівник ЗОВА традиційно підбив підсумки цього тижня та розповів про актуальні події, які відбулися у Запоріжжі та області.  Зокрема, Олександр Старух торкнувся теми розвитку бізнесу в умовах війни, ситуації на фронті, підготовки до майбутнього опалювального сезону тощо.

Очільник регіону зауважив, що відчутних змін по лінії зіткнення не відбулося. Проте, почастішали обстріли крилатими ракетами обласного центру. 5 серпня ворог поцілив в один з об’єктів інфраструктури у передмісті Запоріжжя та пошкодив виробниче обладнання. Крім того, окупанти продовжують тероризувати людей та щодня завдають ударів по населених пунктах області. Так, днями відбувся обстріл по складах агрофірми в Тернуватскій громаді, зокрема, в селі Новоіванівка Комишуваської громади було зруйновано зерносховище.

Олександр Старух розповів й про функціонування бізнесу в умовах воєнного стану та аграрної галузі в області. Нещодавно керівник ОВА відвідав одне з хлібопекарських підприємств міста Запоріжжя. Поспілкувався з виробниками про їх проблеми та особисто ознайомився з тонкощами роботи. Наголосив, що вільна від ворога територія області буде повністю  забезпечена продовольчим зерном для виробництва хліба, борошна та круп. Навіть старих запасів буде достатньо, щоб прогодувати регіон.

«Хліб - це традиційний та основний продукт харчування, який визначає споживий кошик в нашій країні вже тривалий час. Перш за все, проговорили з середнім бізнесом ті проблеми, які наразі існують, й виклики, що можуть виникнути надалі. Наразі можемо сказати впевнено - ми будемо з хлібом. Врожай досить непоганий. Крім того, в профільному Міністерстві наголосили на позитивних прогнозах щодо збільшення збору врожаю. Цьогоріч очікується 65-67 млн тонн замість 60, як передбачалося раніше. Це достатня кількість зерна, щоб годувати не тільки Україну, але й Африку», - наголосив Олександр Старух. 

Що ж стосується підготовки до опалювального сезону 2022-2023, Олександр Старух зауважив, що через російське вторгнення ця зима буде найскладнішою. Вже сьогодні треба думати про утеплення своїх осель, приватному сектору, по можливості, запасатися дровами та паливними брикетами. Крім того, спираючись на ситуацію, мають бути створені стратегічні запаси та передбачені альтернативні газу види палива. 

Очільник ЗОВА також розповів про вкрай важку ситуацію у зоні ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Ворог перебив електромережі та газогони. Але наразі обласна влада робить все можливе, у тому числі проводить розмови з представниками критичних інфраструктур, щоб забезпечити там хоча б мінімальне проведення опалювального сезону. 

«У цьому році зима буде мати свої особливості. На цьому тижні відбувся селектор з відповідними міністерствами. Під головуванням Прем’єр-міністра обговорили всі проблемні питання щодо нового опалювального  сезону. На неокупованій території все йде за планом - це підготовка мереж і котелен. Складна ситуація склалася в зоні ведення бойових дій.  Була також визначена потреба в додатковому фінансуванні обласних комунальних закладів, у побудові резервных електромереж. Розуміємо, що сезон буде важкий. Маємо перестрахуватися на всі випадки. Але, разом із тим, ми все витримаємо, подолаємо важкі часи та обов’язково переможемо, - підсумував Олександр Старух.

Читайте також: Підроблене посвідчення, травматичний пістолет та бойові патрони: У Дніпрі затримали порушника комендантської годині;

2022-08-06 18:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин