Війна в Україні
Ситуація на ЗАЕС, підрив штабу підготовки до референдуму та заклик до евакуації: Ситуація в Запорізькій області на ранок 26 серпня

Ситуація на ЗАЕС, підрив штабу підготовки до референдуму та заклик до евакуації: Ситуація в Запорізькій області на ранок 26 серпня

Станом на 9:00 сьогодні, 26 серпня, всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Про це повідомив «Енергоатом».

«Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.

Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає», - пише керівництво компанії.

Нагадаємо, що вчора на ЗАЕС о 12:12, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС, відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська». Внаслідок цієї події:

  • енергоблок № 5 ВП «Запорізька АЕС» відключився від мережі з послідуючим спрацюванням аварійного захисту;
  • енергоблок № 6 ВП «Запорізька АЕС» був переведений на живлення власних потреб.

О 12:29, після відновлення працездатності повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська», енергоблок № 6 ВП «Запорізька АЕС» було підключено до мережі.

О 14:14, відбулось повторне відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська».

Внаслідок цієї події енергоблок №6 ВП «Запорізька АЕС» відключився від мережі з послідуючим спрацюванням аварійного захисту.

В етері єдиного інформаційного марафону очільник ЗОВА Олександр Старух розповів телеканалу «Суспільне» про оперативну ситуацію у Запорізькій області, події на ЗАЕС та перебіг евакуації на вільну територію краю. 

«Окупанти мають залишити територію станції та не загрожувати ядерній безпеці континенту. Мирова спільнота має працювати, станція повинна бути демілітаризована. Люди які не мають відношення до виробництва електроенергії, забезпечення ядерної безпеки мають залишити територію станції», - зазначив Олександр Старух.

В ніч на 25 серпня у селищі Приазовське Мелітопольського району підірвали штаб, який займався підготовкою до «референдуму».

«Саме там росіяни готувались до «голосування» та видавали російські паспорти місцевим. Вибух стався о 1:30. Зранку залишки штабу очепили поліцаї. Кожен окупант та колаборант вкотре переконався, що підготовка до псевдореферендуму й примусова паспортизація це справа небезпечна.

Центр національного спротиву  закликає мешканців ТОТ ігнорувати російські паспорти та бойкотувати «референдум», - повідомив Центр національного спротиву . 

Мер Мелітополя Іван Федоров закликав містян евакуюватися з міста до початку холодів.

«Опалювальний сезон у Мелітополі - під загрозою зриву. Більше місяця у місті немає газу, з яким пов’язане 95% опалення.

Перспективи появи газу немає. У Бердянську він пропав 3 місяці тому, проте його подачу й досі не відновили.

Слова окупантів про будівництво газопровода з Бердянська - фейк.

До початку опалювального сезону залишається 2 місяці, тож необхідно по можливості евакуюватись з Мелітополя на підконтрольну Україні територію», - написав Іван Федоров.

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу війська РФ обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі Новодарівки, Преображенки, Оріхова, Степногірська. Надійшло 32 повідомлення про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби вдалося евакуювати 1622 людини, з них 470 – діти.

Читайте також: «Ніч з дев’ятьма обстрілами...»: ситуація в Дніпропетровській області станом на ранок 26 серпня;

2022-08-26 12:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин