Життя
Щоб не зпилили: В Запоріжжі ялинки захищають від вандалів спеціальною хімічною сумішшю

Щоб не зпилили: В Запоріжжі ялинки захищають від вандалів спеціальною хімічною сумішшю

На алеї вздовж Набережної магістралі в Запоріжжі працівники «Зеленбуду» почали «фарбувати» хвойні дерева у білий колір. Для цього розпилюють спецрозчин, який триматиметься на деревах до весни. На свіжому повітрі ця хімічна речовина цілком безпечна для довкілля. Проте, якщо занести зрубане дерево в приміщення, в теплі речовина може спровокувати у людини головний біль та нездужання.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької міськради.

«Все залежить від того, наскільки велика чи маленька ялинка. Напевно, сьогодні встигнемо обробити десь штук 100-150. Загалом у Вознесенівському районі у нас близько 400 ялинок, які треба обробити. Вони знаходяться на Набережній, на вулиці Перемоги та на 12-му Квітні у сквері», - розповіла працівниця КРБП «Зеленбуд» Олена Баєва.

На перший погляд речовина на деревах схожа на іній. Втім, безпечна ця хімічна суміш лише на відкритому повітрі. А от у приміщенні, якщо занести зрубану ялинку в дім, людина може нездужати та скаржитись на головний біль.

Перш за все захищають від вандалізму блакитні ялинки та сосни, бо саме їх найчастіше зрубують. Та навіть такі заходи не завжди зупиняють вандалів напередодні новорічних свят. Проте, як зазначають комунальники, з роками таких випадків стало менше.

За інформацією спеціалістів, потрібно понад 5 років, щоб виростити ялинку чи сосну від метра до двох заввишки. Додатково комунальники щорічно удобрюють та захищають хвойні насадження. Зокрема, і від вандалів, які напередодні новорічних свят відкривають сезон полювань на ялинки та сосни.

«Найчастіше зрізають верхівки, якщо ялинка висока. Але можуть ялинку майже і під корінець зрізати. Якщо вона маленька, акуратненька - забирають. Але останнім часом не так часто вже таким займаються Торік таких випадків було один чи може два. До цього були роки, коли і до десяти ялинок за місяць зрізали», - зазначила Олена Баєва.

Комунальники сподіваються, що цьогоріч усі новорічні дерева вціліють та створять для містян атмосферу свята.

Читайте також: Хворий на діабет чоловік влаштував мітинг просто на дорозі через відключення світла: подробиці;

На Слобожанському проспекті у Дніпрі виявлено ще два незаконних заклади з гральними автоматами;

2022-12-23 15:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин