Війна в Україні
Російський ядерний шантаж, 10 вибухів в Мелітополі та «наказ» про референдум: Ситуація в Запорізькій області на ранок 9 серпня

Російський ядерний шантаж, 10 вибухів в Мелітополі та «наказ» про референдум: Ситуація в Запорізькій області на ранок 9 серпня

Росія продовжує обстрілювати та заявляла про мінування об’єктів Запорізької АЕС. Україна активно інформує світ про російський ядерний шантаж. Вчора ввечері протягом двох годин мешканці Мелітополя чули вибухи – є поранені та вбиті російські військові.

Про це повідомляють «Енергоатом» та мер Мелітополя Іван Федоров.

Станом на 8:00 9 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Періодичний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Також пошкоджені 3 датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

Український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

«ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу», - зазначає «Енергоатом».

«Активно інформуємо світ про російський ядерний шантаж – про обстріли та мінування об’єктів Запорізької АЕС. Вже є відповідні реакції міжнародної спільноти», – сказав у відеозверненні Президент України Володимир Зеленський.

Голова держави наголосив, що потрібно пришвидшувати дії у відповідь:

«Росія не зважатиме на слова й занепокоєння. Потрібні нові санкції проти держави-терориста та всієї російської атомної галузі за створення загрози ядерної катастрофи. Світ не має забувати про Чорнобиль і памʼятати, що Запорізька АЕС – найбільша у Європі. Чорнобильська катастрофа – це вибух в одному реакторі, Запорізька АЕС – це шість енергоблоків!».

Художниця Марія Шарлай зобразила можливі наслідки аварії на Запорізькій АЕС. Киянка продовжує створювати унікальні малюнки, зображаючи актуальні події російсько-української війни за допомогою нейромережі.

Цього разу Марія Шарлай ілюструвала обстріли рашистами з важкого озброєння Запорізької атомної станції. Художниця припустила, що може статись з людством у разі аварії на станції.

Вчора з 22:30 протягом 2-х годин пролунало близько 10 гучних вибухів в західній частині Мелітополя.

«Є поранені та вбиті російські військові. Сьогодні зранку – чергові вибухи: помічено дим в районі військової бази окупантів, яку атакують вже вчетверте», - розповів в етері Національного телемарафону міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Вчора в Мелітополі колаборант і так званий голова тимчасової адміністрації Запорізької області Євген Балицький заявив, що підписав розпорядження про початок підготовки до «референдуму» щодо «приєднання» до Росії, хоча не сказав, коли це має статися.

«Колаборанти під дулами автоматів провели опитування мелітопольців – менше 10% людей, які залишились в місті, підтримують росію. Інші відкрито говорять «ні» російській агресії. 

Вчора рашисти зібрали в залі місцевого Палацу культури близько 600 людей – масовку з інших тимчасово окупованих територій Запорізької області. Гауляйтер Балицький видав «наказ» про бажання приєднатись до складу росії. 1,5 роки тому він провалився на місцевих виборах – набрав менше 10% голосів.

В ефірі росЗМІ рашисти погрожуть розстрілами тим, хто не згоден з позицією кремля. Хочуть розпочати з вчителів, які відмовляються навчати дітей за російськими програмами», - повідомив Іван Федоров.

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі Кам'янського, Новояковлівки, Оріхова. Надійшло 12 повідомлень про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби вдалося евакуювати 1410 людей, з них  397 – діти.

Читайте також: Вогонь миттєво охопив моторний відсік: у Дніпрі горів «Daewoo Lanos»;

2022-08-09 10:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин