Війна в Україні
Події
Технології
Обстріли відрізали ЗАЕС від резервної лінії електропередач

Обстріли відрізали ЗАЕС від резервної лінії електропередач

З позавчорашнього вечора Запорізька АЕС відрізана від резервної лінії електропередач напругою 330 кіловольтів на правому березі Дніпра - її пошкоджено внаслідок обстрілів.

Про це йдеться в повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії, поширеному у п’ятницю, 30 грудня.

Цей інцидент "підкреслює нестабільність постачання електроенергії з мережі", заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Зазначається, що ЗАЕС, шість реакторів якої зупинені, продовжує отримувати електроенергію, необхідну для охолодження реакторів, від зовнішньої лінії електропередач (750 кВ) - єдиної з чотирьох, котрі працювали до російського вторгнення.

Група експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, повідомила, що в четвер о 21:35 станція втратила з’єднання з резервною лінією "Феросплавна-1" внаслідок пошкодження на другому березі Дніпра. Масштаби пошкодження ще не визначені, але роботи з відновлення ведуться, додали в МАГАТЕ.

«Феросплавна-1" була останньою резервною лінією електропередач Запорізької АЕС, і життєво важливо, щоб вона була відновлена якнайшвидше», - сказав Гроссі, наголосивши, що всі воєнні дії, які загрожують ядерній безпеці України, мають бути негайно припинені.

Він зазначив, що продовжує консультації з Україною та росією стосовно якнайшвидшого запровадження зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Як повідомляв Укрінформ, усі 9 блоків вітчизняних атомних електростанцій на підконтрольній Україні території працюють на максимальній потужності.

Запорізьку АЕС російські війська захопили 4 березня. Загарбники розміщують на її майданчику військову техніку та боєприпаси, постійно обстрілюють як прилеглу територію, так і саму станцію, руйнуючи лінії електропередач і спричиняючи відключення зовнішнього живлення. Причому в цих обстрілах ворог звинувачує ЗСУ.

Українська влада наголошує, що для відновлення ядерної безпеки росія повинна повністю вивести свої війська та техніку із Запорізької АЕС.

Читайте також:

У Кам'янському чоловік вбив батька;

Стало відомо, як працюватиме транспорт в Дніпрі у новорічну ніч;

30 ворожих снарядів за ніч: ситуація в Дніпропетровській області станом на ранок 30 грудня

2022-12-31 12:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин