Кримінал
Обійшлися штрафами: В Запоріжжі суд виніс вирок поліцейському та його посібникам, які наживались на гуманітарній колоні

Обійшлися штрафами: В Запоріжжі суд виніс вирок поліцейському та його посібникам, які наживались на гуманітарній колоні

Комунарський районний суд Запоріжжя визнав трьох громадян винними у зловживанні впливом. За версією слідства, організатором злочинної групи із отримання хабарів виступив начальник сектору дізнання ВП №1 Василівського РУП ГУНП в Запорізькій області. Йшлося про вплив на прийняття рішення про швидке та безперешкодне включення цивільних осіб до складу гуманітарної колони, а також подальший формальний огляд речей, транспорту і багажу представниками поліції.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 11 січня.

28 травня 2022 року рішенням Ради оборони Запорізької області затверджено порядок перетину лінії зіткнення громадянами України. Що люди, транспорт і вантажі їдуть у складі гуманітарних колон через визначені блокпости.

Місцем формування гуманітарних колон для цивільних осіб, волонтерів та вантажного транспорту визначено паркувальний майданчик біля авторинку в Запоріжжі. Допуск на паркувальний майданчик здійснюється працівниками Головного управління Національної поліції в Запорізькій області за списками, які формуються на підставі заявок.

Організатор залучив пособниками двох громадян, зацікавивши їх можливістю швидкого збагачення. Ті підшукали перевізника, який жив на паркувальному майданчику, де формувалася гуманітарна колона, і міг у стислі терміни підшукувати клієнтів.

13 липня 2022 року перевізник озвучив одному чоловікові тарифи: включення до гуманітарної колони легкового авто коштує 16 тис. грн., а мікроавтобуса — 36 тис. грн. При цьому він пояснив, що кошти передаються співробітникам поліції.

25 липня «клієнт» у телефонній розмові уточнив, що їхатиме вантажівка з продуктами харчування, які не призначались для гуманітарної допомоги. Співрозмовник відповів, що це буле коштувати 1,5 тис. доларів.

28 липня відбулася передача грошей. Перевізник залишив собі 200 доларів, а решту суми передав іншим членам групи, які доставили кошти організатору.  

9 серпня аналогічно інший чоловік передав 30 тис. грн. за включення до колони автомобілю «Honda Accord», а 10 серпня за Volkswagen Golf передали 2 тис. доларів.

Дії двох пособників та виконавця кваліфікували як одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 ККУ).

Вони уклали угоди про визнання винуватості, підтвердивши такі обставини справи. Усім їм призначено покарання — по 51 тис. грн. штрафу.

Матеріали щодо організатора групи виділено в окреме провадження. За вплив на кого із працівників поліції бралися кошти, наразі невідомо. У вироку ця особа фігурує як невстановлена.

Відомо, що один із суддів узяв самовідвід у цій справи, оскільки працівник поліції, який виступає як організатор злочину, раніше познайомив його з людьми, які протягом весни і літа 2022 року неодноразово передавали за його проханням ліки близьким родичам, які мешкають на тимчасово окупованій території. Суддя вирішив, що це може вплинути на його об’єктивність при розгляді справи.

Читайте також: Працюють в години пік: Сьогодні, 23 січня, в Дніпрі перевозять пасажирів 18 технічних рейсів електротранспорту;

2023-01-23 09:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин