Війна в Україні
Назвали «Хорт»: В Запоріжжі військові презентували розвідувальний безпілотник, який їм передали волонтери

Назвали «Хорт»: В Запоріжжі військові презентували розвідувальний безпілотник, який їм передали волонтери

Безпілотник працюватиме на Запорізькому напрямку – допомагатиме захисникам виявляти ворожу техніку. Майже 2 млн. грн. на літак-розвідник волонтери зібрали всього за декілька днів завдяки донатам. Перед покупкою консультувались з військовими. Літак замовили у європейського виробника ще восени, але до України його змогли доставити лише на початку 2023 року.

Про це повідомлюєть «Крила України».

Понад 6 тижнів безпілотник збирав виробник, потім тривалий час оформлювали документи. Волонтер Максим Терещенко каже, що в Україні такий літак неможливо придбати і за ним черга.

«Це нідерландський літак з європейськими комплектуючими, який літає та розвідує ціль і потім по ним працює наша артилерія. Ми збирали гроші і займались доставкою цього літака в Україну. Військові багато часу з ним займаються, тестували. Хлопці онлайн навчались керувати ним. Це дуже складна техніка. Опанувати за 2 тижні важко. Ця модель працює в Україні на Бахмуті, на Харківському та Херсонському напрямках. Компанія нідерландська допомагала з технічним супроводом», - зазначив Терещенко.

В соцмережах волонтер організував опитування, щоб визначитись з назвою для літака. Найбільше голосів набрав варіант «Хорт». Волонтери планують придбати автомобіль, який буде командним пунктом для літака.

Військові навчаються керувати безпілотником з початку року. Кажуть, що він може літати під час дощу, снігу, впорається з поривами вітру.

«Цей літак може літати на 50 км. Є система захисту від РЕб, це було одним із основних критеріїв при його виборі. Він має гарну камеру з гарним зумом. Може літати в автономному режимі та ручному, в режимі повної тиші. Якщо сигнал з пультом керування втрачено, то він повертається назад. Відео шифрується. Тобто треба спеціальний ключ аби зчитати відео, а він є лише у оператора. Ворог не зможе зняти з нього інформацію», - розказав військовий на позивний «Небо».

Читайте також: Тенісистка Людмила Кіченок з Дніпра стала фіналісткою парного турніру WTA 500 у Катарі; 

Захищаючи Україну, загинув 22-річний захисник з Першотравенська;

2023-02-19 19:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин