Життя
На Запоріжжі триває пілотний проєкт з онкоскринінгу

На Запоріжжі триває пілотний проєкт з онкоскринінгу

На доручення голови Запорізької військової адміністрації Юрія Малашко фахівцями ЗРПЦ була розроблена та почала впроваджуватися програма онкоскринінгу для жінок та чоловіків.

Про це повідомляється на сайті Запорізької ОДА.

Скринінг злоякісних новоутворень на сьогоднійшній день є дуже важливим заходом, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі зберігається тенденція до збільшення випадків онкологічних хвороб.

Онкоскринінг - це спеціально-підібрані методи дослідження (інструментальні, лабораторні), які проводяться з метою профілактики та ранньої діагностики злоякісних новоутворень та передракових станів у осіб, що входять до групи ризику за віком або за генетикою, але на даний момент не мають клінічних симптомів раку.

Скринінг дозволяє виявляти захворювання в ранніх, безсимптомних стадіях, коли лікування є найефективнішим і в 90% випадків рак – виліковний.

Варіанти скринінгових тестів:

  • лікарське опитування (анкетування) і огляд;
  • лабораторні аналізи (дослідження тканин, сечі, крові, калу);
  • методи візуалізації (обстеження, які дозволяють отримати зображення внутрішніх органів);
  • генетичні дослідження, спрямовані на виявлення мутацій, які можуть призводити до розвитку пухлин.

Для пацієнтів КНП «Запорізький регіональний протипухлинний центр» ЗОР є можливість комфортно пройти всі види скринінгових тестів на виявлення хвороб (раку молочної залози, раку легень, раку шийки матки, раку передміхурової залози, раку прямої і товстої кишки), за допомогою висококваліфікованих фахівців, обладнання виробників світового класу та сучасних методів, що довели свою ефективність в усьому світі і стали «золотим стандартом» ранньої діагностики онкологічних захворювань.

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю недугу.

За даними Національного канцер-реєстру, 2022 року в Україні зареєстровано 10 710  випадків раку молочної залози.

Частота захворювань молочної залози у пацієнток до 30 років 25%, після 40 років - 75%.

Онкоскринінг молочної залози включає:

  • УЗД молочних залоз, якщо вік жінки від 18 до 40 років.
  • Мамографію жінкам більше 40 років (від 40 років – для груп підвищеного ризику при наявності близьких родичів із раком молочної залози, в 35 – 39 років кожній жінці рекомендується одноразово пройти  мамографію).
  • Висновок спеціаліста КНП «Запорізький регіональний протипухлинний центр» ЗОР з діагностики захворювань молочної залози (мамолога-онкохірурга, онкогінеколога).

Якщо ви при самообстеженні молочної залози виявили збільшення пахових лімфатичних вузлів, ущільнення в грудях, зміни на шкірі або виділення із соска, тоді, незалежно від вашого віку і давності останнього обстеження, необхідно якнайшвидше пройти скринінг. 

Для проходження онкоскринінгу в ЗРПЦ в червні були запрошені співробітники одного з підприємств області. При обстеженні молочної залози було виявлено відхилення від норми у 40% пацієнток. Їм були надані консультації фахівців і призначене лікування.

Отже, профілактичний онкоскринінг  дозволяє діагностувати рак і передракові стани пацієнта на початковому етапі розвитку пухлини і вчасно вжити заходів для лікування і продовження багаторічного, здорового життя. У цьому і полягає його головна цінність.

Переваги проведення скринінгу молочної залози в ЗРПЦ:

  • Обладнання експертного класу
  • Точність отриманих результатів
  • Консультація та діагностика досвідченими фахівцями
  • Комфорт для пацієнтівВикористовуйте попередній запис на прийом до лікаря.

Виберіть один із можливих варіантів попереднього запису, а саме:

  • звернутися до адміністратора мамологічного центру ЗРПЦ
  • зателефонувати з 08-00 до 16-00 в контакт-центр мамологічного центру за номерами телефонів: 097 186 3611, 099 756 3617.

Пам’ятайте, самолікування або несвоєчасне звернення до спеціаліста шкодить Вашому здоров’ю!

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
 
 

 

 

2023-06-30 12:00:00
true
Відео Дня








Архів Новин