Життя
Міська влада Запоріжжя поскаржилась в прокуратуру на два підприємства-забруднювача повітря

Міська влада Запоріжжя поскаржилась в прокуратуру на два підприємства-забруднювача повітря

Мешканці Запоріжжя неодноразово скаржились на сморід вночі, що відчувається в обласному центрі. Писали в соцмережах та керівництву міста. Міська влада визначила «авторів» забруднення повітря та звернулася щодо них в прокуратуру.

Про це повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Виявилося, що є проблема: органи місцевого самоврядування не мають повноважень на проведення планових чи позапланових перевірок підприємств без відповідної згоди керівництва цих підприємств. А під час дії воєнного стану такого права немає і Державна екологічна інспекція. Єдиний вихід у цій ситуації – проведення таких перевірок у рамках відкритого кримінального провадження.

«Тому міська влада вже звернулася до прокуратури з заявою про наявність інформації щодо спалювання невстановлених речовин на території заводу напівпровідників та щодо діяльності абразивного комбінату. По цим двом зверненням вже відкрито кримінальне провадження і ведуться слідчі дії.

Зараз ми діємо так, як цього вимагає від нас законодавство. Але при цьому ми розуміємо, що поки правоохоронці будуть проводити розслідування, підприємства-забруднювачі і далі працюватимуть з вимкненими вночі фільтрами та труїтимуть людей. Місто не може так довго чекати на чисте повітря, тож дав сьогодні доручення негайно розробити алгоритм оперативного реагування, який дозволить якнайшвидше зупинити свавілля місцевих підприємств», - розповів Анатолій Куртєв.

Головне питання для міської влади в цій ситуації – створення алгоритму оперативного реагування на ситуацію із забрудненням повітря у місті.

«Ми завжди діємо в рамках правового поля і не можемо приїхати на приватну територію та з ноги відчинити там двері, як пропонує дехто з вас у своїх коментарях. Але вихід із цієї ситуації, звичайно ж, є. Перевірку підприємства без отримання на це згоди керівництва самого підприємства можна провести за умови відкритого кримінального провадження.

В рамках цих законодавчих норм ми і подали звернення до прокуратури щодо діяльності заводу напівпровідників та абразивного комбінату. Правоохоронці вже відреагували на нашу заяву та вже проводять необхідні слідчі дії.

Разом з тим ми розуміємо, що поки триватиме слідство, мешканці міста продовжуватимуть потерпати від смороду. І цей варіант взагалі нікого не влаштовує – ні людей, ні владу. І хочу вам сказати, що так само, як і ви, я теж живу у Запоріжжі і теж дихаю цим повітрям. І чудово знаю, що на деяких вулицях того ж Шевченківського району зараз просто неможливо знаходитися. Тому так само як і ви, я теж прагну вирішити це питання якнайшвидше. Саме тому на сьогоднішній нараді дав доручення нашим профільним структурам терміново, разом з правоохоронцями та екологами, розробити алгоритм швидкого вирішення нашої спільної з вами проблеми», - звернувся до мешканців міста Анатолій Куртєв.

Фото ілюстративне, Портал «Акцент»

Читайте також: Аварійне відключення води у Дніпрі: адреси;

2022-08-04 12:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин