Війна в Україні
«Бавовна» в Кирилівці та нічний удар по Запоріжжю: Ситуація в Запорізькій області на ранок 18 серпня

«Бавовна» в Кирилівці та нічний удар по Запоріжжю: Ситуація в Запорізькій області на ранок 18 серпня

Вчора, 17 серпня, вибух пролунав в центральній частині Мелітополя. Саме там розташована одна з комендатур військової адміністрації росіян. Чергову «бавовну» спостерігали місцеві мешканці у Кирилівці. До містечка на узбережжі Азовського моря російські військові завезли свою техніку, злякавшись, що у Мелітополі до неї дістануть ЗСУ.

Про це повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

«Цього року рашисти позбавили понад 5 мільйонів людей курорту на Азовському узбережжі. Натомість «націоналізували» бази відпочинку і готельні комплекси, хизуючись тим, як вони відпочивають.

Більше того, завезли до Кирилівки свою військову техніку, злякавшись, що у Мелітополі до неї дістануть ЗСУ.

Що ж, наші сили всюди: і ззовні, і всередині лігва ворога. А рашистам цього літа підпікає не тільки від сонця», - написав він.

За минулу добу ЗСУ нанесли удари по трьох віддалених ворожих об’єктах, два з яких у Запорізькій області. Про це повідомив  речник Одеської ОВА Сергій Братчук. Зокрема на Запоріжжі було демілітарізовано військову базу окупантів у Кирилівці та склад боєприпасів неподалеку — в районі Акимівки.

Про мелітопольський спротив говорить увесь світ. Успішні спецоперації партизанів Мелітополя відзначили в авторитетному виданні The New York Times.

«Спокій рашистам в окупованому Мелітополі навіть не сниться. І новий пріоритет у роботі партизан - протидія незаконному псевдореферендуму.

Всі зрадники, які продалися ворогу та  допомагають в організації цього спектаклю, нам відомі. Щодня мелітопольці повідомляють їхні прізвища та адреси на електронну пошту [email protected]. Ми знаємо їх всіх - від штабістів та членів виборчкому до квартальних та старших по будинкам.

Вся ця інформація у розпорядженні українських спецслужб. А значить, що кожен посібник терористів з рф буде покараний», - написав Іван Федоров.

За його даними, через несприятливі погодні умови виїзд через Василівку вчора був перекритий. Люди у черзі з тимчасово окупованих територій чекають на виїзд від 1 до 5 діб. У зв’язку з вибухами виїзд через Крим також закрито.

Україна готується до всіх можливих сценаріїв на Запорізькій атомній електростанції. Вчора, 17 серпня, міністри енергетики Герман Галущенко та внутрішніх справ – Денис Монастирський разом з президентом «Енергоатома» Петром Котіним та керівниками Дніпропетровської та Запорізької облдержадміністрацій, а також ДСНС проінспектували в Запоріжжі роботу всіх служб, сил і засобів, які відповідають за радіохімічний, біологічний і ядерний контроль.

До цього спонукало загострення ситуації на захопленій росіянами ЗАЕС і дедалі більша загроза ядерної катастрофи через безпрецедентний ядерний тероризм Росії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив про створення на базі ДП «НАЕК «Енергоатом» великого кризового штабу, що має бути максимально ефективним у разі виникнення на ЗАЕС будь-якої надзвичайної ситуації.

«Є відповідні процедури, як функціонує цей штаб. До нього залучено широке коло міністерств, відомств, установ, там відбувається повна координація. Він працює 24/7, і в режимі онлайн ми моніторимо ситуацію навколо ЗАЕС», – сказав Герман Галущенко.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зауважив: допоки станція перебуватиме під контролем російських військ, існуватиме небезпека в навколишніх районах. І нагадав, що «це найбільша атомна станція в Європі. Небезпека від будь-якого інциденту тут в багато разів збільшена». Вся відповідальність за те, що відбувається на станції, за будь-який сценарій, який там розгортається, нині лежить на Росії, яка є країною-терористом, підкреслив він, «а ми маємо готуватися до різних сценаріїв, які можливі у зв’язку з цим».

Своєю чергою президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін констатував:

«Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається небезпечною і продовжує погіршуватися. Протягом останніх трьох тижнів дедалі більшими стали намагання російських загарбників пошкодити обладнання станції. Для цього вони обстрілюють і саму ЗАЕС, і лінії, якими вона  з’єднується з об'єднаною енергосистемою України. Це дуже небезпечно!

Росіяни хочуть від’єднати Запорізьку АЕС від нашої енергосистеми, після чого намагатимуться підключити її до Криму. Але коли атомна станція не матиме зв’язку з ОЕС, вона перейде в режим блекауту».

Сьогодні вночі, близько 3:00, ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю з Василівського району. За попередньою інформацією, росіяни застосували ракетні системи залпового вогню. Чотири ракети поцілили в об’єкт інфраструктури в Шевченківському районі. Об’єкт зазнав незначних руйнувань.

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі Успенівки, Малої Токмачки, Самійлівки, Оріхова, Гуляйполя. Надійшло 24 повідомлення про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів.

Протягом минулої доби проводилась евакуація цивільного населення з тимчасово окупованої території. Евакуйовано 985 людей, з них 225 – діти.

Читайте також: «Ніч з трьома обстрілами…» ситуація в Дніпропетровській області станом на ранок 18 серпня;

2022-08-18 10:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин