Війна в Україні
Кримінал
10 років тюрми: Суд покарав депутата Запорізької облради від «Оппоблоку» за роботу на окупантів

10 років тюрми: Суд покарав депутата Запорізької облради від «Оппоблоку» за роботу на окупантів

Жовтневий районний суд Запоріжжя визнав депутата VIІI скликання Запорізької обласної ради Миколу Пастушенка винним у колабораціонізмі. В травні 2022 року він очолив окупаційну адміністрацію в Дніпрорудному (Запорізька обл.). Пастушенко не затриманий і його розгляд справи відбувся заочно.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 6 березня.

За матеріалами справи, навесні минулого року російські військові створили в захопленому Дніпрорудному окупаційну адміністрацію так звану «военно-гражданскую администрацию г.Днепрорудное».

Орієнтовно 5 травня 2022 року Пастушенко очолив головою окупаційної адміністрації в Дніпрорудному. Раніше він був депутом обласної ради від політичної партії «Опозиційний блок», очолював профспілку Запорізького залізорудного комбінату.

У судовому засіданні дослідили відеозаписи показань свідків із числа працівників Дніпрорудненської міської ради. 

Начальник юридичного відділу мерії розповіла, що законного голову Матвєєва викрали окупанти. Співробітників міськради перевели на «простой», але деякі ходили на роботу, щоб допомагати жителям міста, інші працювали дистанційно, забравши техніку додому. Коли військові РФ зайняли приміщення міськради, вони вимагали повернути техніку та співпрацювати з ними. Дехто перейшов на бік окупантів.

Жінка розповіла, що їй телефонував Пастушенко і пропонував обговорити подальшу роботу з новою владою, але вона відмовилась. Свідок надала копії документів за підписом Пастушенка як голови «администрации г.Днепрорудное».

Інший свідок працювала головним спеціалістом фінансового відділу Дніпрорудненської міськради. Їй також телефонував Пастушенко, пропонував співпрацю і таку розмову вона записала на телефон та віддала слідчому під час допиту.

У матеріалах справи є фотокопія листа за підписом «Глава администрации города Днепрорудное» з відбитком печатки, адресованого «Директору КП «Днепрорудненский город ской рынок», з якого випливає, що Пастушенко дає певні вказівки.

У мережі інтернет є інформація, що в окупованому місті Дніпрорудне до 1 Травня російські військові зняли пропагандистський ролик, на якому «засвітився» Пастушенко і за підтримку російської армії його виключили з депутатської групи в облраді.

У телеграм-каналі опубліковано відеозвернення «голови» Пастушенка до ветеранів Великої Вітчизняної війни напередодні 9 травня, пишуть, що він відвідав ветеранів. У Telegram є численні публікації з фотографіями про участь Пастушенка як представника окупаційної адміністрації у різних публічних заходах.

Пастушенка визнали винним у добровільному зайнятті посади, повʼязаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, в тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч. 5 ст. 111-1 ККУ)

Чоловіка засудили до 10 років позбавлення волі із забороною на 15 років обіймати деякі посади і з конфіскацією всього майна.

Читайте також: Судитимуть мешканця Дніпропетровщини, який сдав ворогу розташування Кам’янської РВА та позицій ЗСУ;

2023-03-08 14:30:00
true
Відео Дня








Архів Новин